Faydalı Bilgiler

Pilateste Nefes - Doğru Nefes Almak

Nefes Aldığınızda Ne Olur ?

Değerli Okurlarımız,

Derin ve sağlıklı nefes alıp vermek Pilates için en temel hedef ve ilkelerden biridir. Joseph Pilates öğrencilerine “her şeyden önce doğru nefes alıp vermeyi öğrenin” demiştir. Derin bir nefes çektiğinizde bütün damarlarınıza kan gider ve vücut dokularınızın hepsi tazelenir. Doğru nefes vücut sağlığı gibi ruh ve zihin sağlığı açısından da oldukça önemlidir.

Her gün ortalama 23 bin kez nefes alıp veriyoruz. Hala yaşıyorsak nefes almayı biliyoruz demektir. O zaman aklınıza “ne öğreneceğiz  o zaman?” gibi bir soru gelebilir. Aldığınız her nefesten daha fazla yarar sağlamak için kendinizi eğitebilirsiniz; tıpkı küçük bir çocukken edindikleri koşma ve yürüme becerilerini yıllar içinde geliştiren koşucular veya uzun mesafe yürüyüşcüleri gibi. Tek bir nefesten bile mümkün olduğunca çok faydalanmak için öncelikle nefes alıp vermenin fiziksel olarak nasıl bir işleyiş içinde olduğunu öğrenmek gerekir.

Nefes alırken kaburganızın içi genişler ve göğüs kafesiniz tıpkı açılan bir şemsiye gibi büyür. Aynı zamanda, ciğerlerin hemen altında olan ve göğüs ile karın boşluğunu dolduran diyafram aşağıya doğru çekilir. Organlarımızdaki bu anlık yer değişikliği sayesinde ciğerlerinize hava dolar. Karnınızda yer alan enine kasları sıkıştırarak nefes verirsiniz. Bu kas grubu göğüs kafesinizin hemen altında olduğu için diyaframınızla kaburgalarınız arasındaki etkileşimi sağlar. Bu hareket sayesinde diyaframınız rahatlar ve önceki halini alarak ciğerlerin içine dolan havayı geri bırakır.

Doğru ve bilinçli bir nefes tekniği her nefes alışta ciğerlerinizin genişlemesini sağlar. Zamanla, yanlış nefes alıp vermeye devam ettikçe ciğerlerinizdeki esnek bölümler haddinden daha fazla çalışmış olacağı için bu bölge giderek gerginleşir. Düzenli nefes alıp vermek düzenli bir vücut gelişimi demektir. Ciğerlerinizin genişlemeyen noktalarını keşfetmeli ve bu noktaları esnetmelisiniz ki tam kapasite nefes alıp verebilesiniz.

Pilates nefes tekniğinin temelinde nefes alıp verirken ciğerlerinizi ne kadar iyi genişlettiğiniz ve sıkıştırdığınız bulunmaktadır. Joseph Pilates özellikle nefes verirken bütün havanın ciğerlerden dışarı atılmasına dikkat çeker, tıpkı bir bez parçasını var gücünüzle sıkarak suyunu çıkartmaya çalıştığınız gibi.

 

Alıntılar : Amy Taylor Alpers-Rachel Taylor-Lorna Gentry/The Everything Pilates