Faydalı Bilgiler

Fibromiyalji ve Pilates

Fibromiyalji ve Pilates

 

Merhaba Değerli Okurlarımız,

Bu yazımızda sizlere fibromiyalji rahatsızlığı ve pilates-fibromiyalji ilişkisi hakkında bazı bilgiler aktarmaya çalışacağız.

Ulusal Fibromiyalji Derneği'ne göre, Fibromiyalji Sendromu (FMS) yaygın kas-iskelet sistemi ağrıları, ağrı ve sertlik, yumuşak doku hassasiyeti, genel yorgunluk ve uyku bozuklukları ile karakterize giderek artan bir kronik ağrı hastalığıdır. Fibromiyalji'nin nedeni ve etiyolojisi bilinmemekle birlikte, Amerika Birleşik Devletleri'nde 6-12 milyon kişiyi etkilediği tespit edilmiştir. Yine yapılan araştırmalarda bu rahatsızlığın yaygın olarak 25 ila 50 yaş arasındaki kadınlarda ve 9/1 oranında görüldüğü tespit edilmiş.

Gerçek bir Fibromiyalji tanısı koymak zordur, çünkü şu anda objektif bir tanı testi mevcut değildir. Amerikan Romatoloji Koleji 1990 yılında bir hassas nokta palpasyon tanı kriterleri belirlemiştir. Bu tanıya göre kişinin 18 hassas nokta noktasından 11'inde meydana gelen ve en az 3 ay boyunca mevcut olan ağrının varlığı tanı için gereklidir.

Fibromiyalji'nin yaygın semptomları şunlardır :

Uyku bozuklukları

Sabah sertliği

Baş ağrısı

Huzursuz bağırsak sendromu

Ağrılı adet dönemleri

Ekstremitelerde uyuşma veya karıncalanma

Huzursuz bacak sendromu

Sıcaklık hassasiyeti

Bilişsel ve hafıza problemleri (bazen 'fibro sis' olarak da adlandırılır)

Geleneksel olarak, fizik tedavinin fibromiyalji tedavisine yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Fibromiyalji ile fizik tedavinin amacı, limitler ve yönetim talimatı ile sendromun eğitimidir. Egzersizler, işlevi sürdürmek ve geliştirmek ve ağrıyı yönetmeye yardımcı olmak için önemlidir, bu nedenle bağımsız bir evde egzersiz programı oluşturmak çok önemlidir. Kas enerjisi tekniklerinin (MET) oldukça etkili olduğu gösterilmiştir. Mary Silva tarafından tamamlanan bir araştırmada MET, hastaların% 60'ında ağrı seviyelerinde % 50 veya daha fazla azalma, gerekli ilaçlarda azalma ve yaşam kalitesinde iyileşmeler gözlemlendi. MET, kasın hafifçe gerilmesini ve kasın nazikçe kasılmasını içerir.  

Bu sebepten ötürü Pilates egzersizlerinin, fibromiyalji rahatsızlığında yaşanan ağrıları büyük ölçüde giderdiği yadsınamaz bir gerçektir.  

Pilates'in ilkelerine dayanarak, bu tip popülasyonla çalışırken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında; müşterinin uyumu, herhangi bir komorbid durum, müşterinin kullandığı ilaçlar veya var olabilecek diğer psikolojik bileşenler bulunur. Kötü duruş ve hareketsiz bir yaşam tarzının, ağrı tetik noktalarının en büyük düşmanı olduğu bilinmektedir.

Fibromiyaljiden muzdarip bireyler, herhangi bir egzersizin acılarını daha da kötüleştireceğinden korkma eğilimindedir fakat ilk etapta ağrılı bir dönem yaşanması ihtimali olsa bile egzersizlerin devamında ağrılarda büyük ölçüde azalma beklenir.

Pilates kullanmanın Fibromiyaljisi olan bir hastanın rehabilitasyonu için etkili olmasının bir çok nedeni vardır. Pilates, sadece çekirdek güç ve stabiliteye değil, aynı zamanda solunum ve nefes çalışmasının kullanımına odaklanan düşük etkili bir programdır. Nefes almak kanı oksijenlendirir ve vücudun tüm bölgelerine dolaşımı arttırır. Son çalışmalar, egzersiz sırasında doğru nefes alışverişlerinin kasların gevşemesini artırabildiğini ve bu nedenle aşırı gerginliği önleyebildiğini göstermiştir.

Herhangi bir egzersiz, kasılma ve gevşemenin tüm aşamalarında kaslar rahat olmalıdır. Bu, Pilates egzersizlerinin çoğunda hareket hızının yarı yarıya azaldığı anlamına gelebilir. Ancak, misafirlerimizin çok yavaş hareket etmesini sağlayarak yapıları zorlamaması da çok önemlidir.  

Fibromiyalji rahatsızlığı bulunan misafirlerimize sunduğumuz kişiselleştirilmiş programlarla, kişilerin ağrılarını minimumda tutmayı hedefleyerek; hafif germe egzersizlerine ve hem pelvik hem de skapula stabilizasyonu için derin, çekirdek stabilizasyon çalışmalarına odaklanmaktayız.  

Hepinize sağlıklı ve mutlu günler dileriz.