Faydalı Bilgiler

Pilates Nedir ?

 

Pilates kaslarımızın güçlenmesine, dayanıklılığın ve esnekliğin artmasına vesilen olan bir egzersizdir. Vücudumuzun bütünüyle çalıştırıldığı Pilates egzersizlerinde, zihnin ve bedenin bir arada çalışmasına odaklanılır.

Pilates, uzman eğitmenler eşliğinde yapılması koşulu ile her yaştan insan için son derece uygun bir egzersizdir.

Pilates yapmak için bir çok nedeniniz olabilir:

Niyetiniz; güçlü, sağlıklı esnek, fit ve sıkı olmak olabilir.

Ofis şartları sonucunda yaşadığınız boyun, sırt ve omuz ağrılarından muzdarip olabilirsiniz.

Geçirdiğiniz bir sakatlık ya da operasyon sonrası tekrar güçlenmek ve eski formunuza geri dönmek isteyebilirsiniz.

Fıtık, fibromiyalji, skolyoz, lordoz, kifoz vb. bazı rahatsızlıklarınız neticesinde doktorunuz tarafından hayat kalitenizi artırmak için önerilmiş olabilir.

Sağlıklı bir hamilelik ve doğum sonrası forma girmek istiyor olabilirsiniz

Hepsi için pilates çok doğru ve yararlı bir seçim olacaktır.  Pilates, doğru hareket etmek üzerine odaklıdır ve etkilerini günlük hayatınızda çok rahat hissedersiniz.

 

PİLATES TARİHİ

Joseph Hubertus Pilates

“Pilates ilk olarak bir erkek tarafından, erkekler için erkeklerde uygulanarak geliştirildi.”

Joseph Hubertus Pilates 1883 yılında Almanya’da doğdu. Çocukken astım, raşitizm ve ateşli romatizma ve gibi hastalıklarla mücadele etti. Bu hastalıklarla mücadele etmek için farklı egzersiz yöntemlerini denedi. Beden, zihin ve ruhun dengesini içeren kendi egzersiz sistemini geliştirdi.

1912 yılında İngiltere’ ye gitti. Oradaki dedektiflere savunma teknikleri üzerine eğitim verdi. 1. Dünya Savaşı çıkınca Lancaster civarında tutsak kampına girdi. Bu dönem boyunca, fikirlerini geliştirdi ve kamptaki arkadaşlarını bu egzersiz sistemiyle çalıştırmaya başladı. Buradaki başarısı görülünce savaş sırasında bir hastanede çalışmaya gönderildi. Oradaki hastalara egzersiz yaptırarak kasların, bağışıklık sistemlerinin ve aerobik kapasitelerinin güçlenmelerine yardımcı oldu. Bu sistemi uygularken hastane yataklarına yaylar takarak, yatan hastaların yay direncine karşı egzersiz yapmasını sağladı. Böylece ilk egzersiz ekipmanının temeli ortaya çıktı.

1918 yılında İngiltere’de milyonlarca insanın ölmesine sebep olan bir grip salgını oldu. Joe’ nun çalıştırdığı askerlerden hiçbiri ölmeyince yöntemin etkinliği kanıtlanmış oldu. Joe, serbest bırakıldıktan sonra Almanya’ya döndü. Alman yetkililer kendi metodunu Alman ordusuna öğretmesini isteyince, Almanya’dan ayrılmaya karar verdi ve 1926 yılında Amerika’ya gitti. Yolculukta eşi Clara Zeuner ile tanıştı. New York Balesi ile aynı binada Clara ile birlikte stüdyolarını açtılar. Bir çok dansçıyı “Kontroloji” adını verdikleri bu sistem ile çalıştırdılar. Reformer, Wunda Chair, Cadillac, Ladder Barrel, Spine Corrector gibi bir çok makineyi geliştirdi. Bu egzersiz sistemi, hem tekniği geliştirdiği hem de sakatlıkları iyileştiridiği için, özellikle dans çevrelerinde çok popüler oldu. Dans efsaneleri Ruth St. Denis, Ted Shawn, Jerome Robbins, George Balanchine and Martha Graham, aktör Jose Ferrer ve yazar Christopher Isherwood gibi ünlü isimler stüdyonun ziyatreçileri arasındaydı. Müşterilerin %60’ı erkekti.

1932 yılında Joe “Your health” isimli ilk kitabını yayınladı ve 1945’te de ikinci kitabı “'Return to Life Through Contrology” yayınlandı. 1967 yılında 83 yaşında vefat etti. Yazdığı kitaplar ve yetiştirdiği eğitmenler sayesinde, metodu yayılmaya devam etti. Hayatı boyunca bu egzersiz metoduna “Kontroloji” dendi. Ölümünden sonra Pilates olarak bilinmeye başlandı.