Faydalı Bilgiler

Pilates'in Faydaları Nelerdir ?

 

Pilates; boyun fıtığı, düzleşme, duruş bozukluğu gibi birçok rahatsızlığa iyi gelmesinin yanı sıra vücut şekillendirme, sıkılaştırma ve incelme için de ideal bir spordur. Top, lastik gibi aletlerin de kullanıldığı egzersizler tamamen vücut ağırlığı kullanılarak yapılır. Profesyonel yardım alarak uygulayabileceğiniz sporu, evde kendi imkanlarınızla da yapabilirsiniz.  

Pilatesin faydaları saymakla bitmez. Hem beden sağlığınız için hem de ruhsal rahatlama için oldukça etkilidir. 

Başlıca fayda sağladığı rahatsızlıklar; fibromiyalji, lordoz, kifoz, skolyoz, bel fıtığı, boyun fıtığı, kemik erimesi, kas ağrıları olarak sıralanabilir.

Kaslarınızın uzamasını ve aynı zamanda güçlenmesini sağlayan bu spor, kemik sağlığı için de faydalıdır. Pilates sırasında yapılan mekik hareketi, içe rotasyon ve dışa rotasyon gibi farklı versiyonlarıyla esneklik kazandırır. Esneklik kazandıran ‌pilates eklem içi sıvıların artmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kemik yoğunluğunu artırır, ileride oluşabilecek kemik erimesi gibi rahatsızlıkları önlediği kanıtlanmıştır. Sırt kaslarını güçlendirerek duruş bozukluğu gibi sorunları yok eder. Spine esneme hareketi olarak bilinen egzersiz, düz sırt kaslarını çalıştıracak en etkili hareketlerdendir. Bu hareket aynı zamanda karın kaslarınızı da kullanmanızı sağlar. Pilates sadece sırt kaslarınızda değil, tüm vücut kaslarında etki sağlayarak dengeli bir duruş yaratır. Pilates aynı zamanda kondisyonunuzu iyileştirir. Kondisyonunuzun gelişmesi kalp ve damar sağlığınız için de önemlidir. Her gün yapabileceğiniz ve her yaşa uygun olan ‌pilates ile birkaç beden incelebilirsiniz.

Pilates ile İncelme Nasıl Olur?

Kilo vermek kişinin genetiğine ve beslenme şekline göre değişir. Eğer vücudunuzda belli oranlarda yağlanma ve kilo fazlalığı varsa diyet yapmak tek başına işe yaramaz. İyi bir egzersiz programıyla beraber uygulandığınız beslenme programı, kısa sürede istediğiniz görünüme kavuşmanızı sağlar. Pilates hem vücut şekillendirme hem de inceltme konusunda en çok tercih edilen sporlardan biridir. Her yaşa uygun spor, kadınlar kadar erkekler tarafından da sıklıkla tercih edilir. Pilates, omurgayı sabitlerken merkez kasların kontrolünü artırır. Yapılan her egzersizle beraber esnetme ve güçlenme aktivasyonları bir arada çalışır. Bu sayede vücut sıkılaşır ve incelir. Aynı zamanda düzenli yapacağınız pilates egzersizleri kalori harcamanıza neden olur. Pilates; nefes, merkezleme, konsantrasyon gibi farklı prensipler üzerine kurulu bir egzersizdir. Vücudunuzda çalışmayan, tembelleşmiş kasları harekete geçirir. Özellikle günlük hayatta fazla kullanılmayan iç bacak, yan bel bölgesi gibi vücutta çıkıntı oluşturan bölgelerin toparlanmasını sağlar. Her bir bölgeye özel hareketler sayesinde bedeninizin daha sıkı ve uzun görünmesine yardımcı olur. Özellikle superman adı verilen egzersizin düzenli uygulandığında boyu 2 cm’e kadar uzattığı bilinir.

Pilates Ne Kadar Zamanda Etki Eder?

Pilates, etkilerini çok çabuk yansıtan bir egzersizdir. İlk başlarda kilonuzda bir değişiklik olmasa da, gözle fark edilir bir daralma ve incelme sağlar. Hem kalıcı olması hem de etkisini çabuk göstermesi düzenli yapılmasına bağlıdır. Etkileri kişiye ve beslenme programına göre değişir. Genellikle 10 ders gibi kısa bir sürede gözle görülür fark yaratır. 30 ders gibi uzun bir zamanda ise bambaşka bir bedene kavuşabilirsiniz. 1 ay içinde güçlenme ve esneklik artar. Sıkılaşma, daralma, toparlanma ve kas oranının artması 3 ay içinde tamamlanır. Hafta 2 ya da 3 gün pilates yapmak yeterlidir. Her gün egzersiz yapmak kas yorgunluğuna neden olur. Haftada 1 egzersiz yapmak ise istenilen sonuçları almak için yetersizdir. Pilates tüm kas gruplarını güçlendirir, yağlanmayı azaltır ve kas oranını artırır. Düzenli olarak yapıldığında ve beslenme ile beraber uygulandığında fit bir görünüme kavuşmanızı sağlar.